петък, 16 януари 2009 г.

Съвременното изкуство и мястото му в моя живот



Още от дете много обичах да рисувам разни неща и винаги посещавах часовете по изобразително изкуство с голямо желание. Макар да нямах дарбата да рисувам (което ми беше голяма мечта), това ми доставяше невероятно удоволствие. Дори и до днес си „драскам“ различни фигурки и всичките ми тетрадки са украсени с тях.
В основното училище класната ми ръководителка преподаваше изобразително изкуство и често ни водеше по разни изложби. Може би оттогава ми е останала тази привързаност към него. Освен че разглеждахме класически творби, понякога посещавахме галерии, където бяха изложени и творби на съвременни автори. Въпреки че неведнъж съм си задавала въпроса „Какво трябва да бъде това?“, когато съм се изправяла пред някоя абстрактна картина или скулптура, винаги съм оценявала труда и желанието на художника, чрез четката и платното, или съответно скулптора чрез длетото и чука, да покаже себе си и част от своя вътрешен свят. Макар много хора да не виждат това, което е искал да покаже твореца с дадено произведение, това не им пречи да я отнесат в дома си и да я поставят на видно място. Това е както с живота – всеки си има свой стил и начин на живот и действа така, както намери за добре, макар някои хора да намират тези действия за погрешни или неразбираеми за тях. Нещо такова е и в изкуството – всеки художник (скулптор) е различен от останалите със свой собствен стил.
Изобразителното изкуство вече е намерило широко приложение в живота на всеки човек. И то не само под формата на красиви картини окачени на стената или скулптури поставени върху холната масичка, в трапезарията или градината. То е навсякъде около нас. Сградите са обрисувани с най-разнообразни цветни графити, огромни реклами нарисувани върху жилищните блокове или градския транспорт. Накъдето и да се обърнем се сблъскваме с него – дори, когато отидем на маникюрист и върху ноктите ни се озоват същински произведения на изкуството. Също така и татуировките по телата на много хора – като започнем от едно елементарно цветенце и стигнем до „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Много нашумелия bodyart също спада към тази категория. Особено около абитуриентските балове, когато има видно съперничество между абитуриентките коя ще е по-интересна от останалите, студията за бодиарт са едно от често посещаваните места за осъществяване на подобни желания.
За почитателите на високите скорости и тунинговани коли също има място в съвременното изкуство. Все повече и повече хора „татуират“ автомобилите си (autotatoos) – някои с рекламна цел, а други просто за удоволствие. Не един и двама млади художника се занимават именно с този вид изкуство. Защо са се ориентирали именно към него? Може би защото им доставя по-голямо удоволствие да творят върху нестандартни форми, вместо върху класическото платно, или пък, защото е по-доходоносно?! А може би и заради двете?! Не се знае, но важното е, че по този начин привличат още привърженици към изобразителното изкуство.
Освен изброените до тук разновидности на съвременното изкуство има още много други. Все по-често виждаме дрехи с изобразени върху тях апликации – на известни картини, личности, сгради и т.н. Много заводи за текстил оцветяват платове, които след моделирането и ушиването на дадена дреха заприличват на художествени творби.
Специално в моя случай най-голямо място от съвременното изкуство заемат красивите рисунки върху ноктите ми. В никанъв случай обаче не искам да се разбира, че останалата част от изкуството няма място в моя живот. Просто маникюра е тази част от него, с която се сблъсквам ежедневно и чувствам най-близо до себе си.
Украсата на ноктите не е от вчера, но сравнително от скоро се превърна в истинско изкуство. Вече не говорим за маникюра като лакиране и поддръжка на ноктите, а за цели картинки и композиции на повърхността на ноктите. Тъй като маникюристката ми е и художничка, тя използва в професията си умения, които е придобила в часовете по изобразително изкуство, като например рисуването с косъм. Този начин на изобразяване и позволява много по-голяма прецизност и є дава възможност да очертае и най-фините детайли, за да се получи нещо наистина удивително. За Коледа ми беше нарисувала една снежинка, толкова нежна и истинска, която се превърна в истински хит сред приятелките ми. Всички те се появиха с подобни „опити“ върху ноктите си, но за съжаление всичките неуспешни. Тогава си зададох въпроса: Необходимо ли е маникюристите да имат художествено образование, за да ни радват с интересен и забележителен маникюр? Вероятно тогава всички ще могат да използват подобни техники и след време маникюра би могъл да се отдели като отделен жанр на изобразителното изкуство (това в кръга на шегата, макар да смятам, че не е невъзможно).
Ако се „разровим“ в интернет или някоя книжарница, ще намерим достатъчно сайтове (книги), в които има безброй модели за рисунки върху ноктите, за които бихме се питали дълго време: Как толкова красиви изображения могат да се поберат върху едно толкова малко „платно“ като човешкия нокът?! Е, факт е, че могат и именно затова тази индустрия се развива с всеки изминал ден, така че всеки може да намери по нещо и за себе си. Вече има толкова много технологии за правене на маникюр, че се чудя „Има ли какво още да се измисли?“. Отговорът на този въпрос със сигурност е да и с течение на времето ще разберем с какво ще ни изненадат „гениите“ в тази област.
Ако сме почитатели на съвсем изчистения едноцветен маникюр, тази тема няма да ни е особено интересна, но аз със сигурност не съм сред тези привърженици и държа да имам истински „шедьоври“ върху своите нокти. Затова и смятам, че няма да е никак зле, а дори напротив, бъдещите маникюристи да имат и по някой друг час обучение по съвременно изобразително изкуство. Едва ли обаче това ще се случи някога. Въпреки всичко, много момичета, а дори и жени на възраст, харесват този вид „нокътно изкуство“ (ако мога така да го нарека) и често посещават козметичните салони и с нетърпение очакват да видят поредната „творба“ върху ноктите си.
По един или друг начин всеки става съпричастен с изкуството, независимо дали чрез картина, скулптура, татуировка, автотатуировка, графит, маникюр или реклама.

3 коментара:

  1. Имаш много интересен начин на израз, но може да има и малко оптимизъм в всичко.

    Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина хубав начин на израз, но нека има повече оптимизам в всичко.


    Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво Ева!Хареса ми статията ти поради факта ,че замисълът ти се доближава до моя.Виждала съм толкова чудни изображения по ноктите ,но за мен остава просто чудно как авторите им са събрали толкова много детайли в/у толкова малко пространство.

    ОтговорИзтриване